“Ik moet mezelf meer profileren van mijn leidinggevende. Hij vind dat ik niet zichtbaar genoeg ben”, zei een coachee aan het begin van een coachtraject. “En wat vind jij”? vroeg ik. “Ik vind dat vreselijk. Ik zie het nut er niet van in en het kost me alleen maar energie”.
Meer profileren. Daar heeft iedereen een eigen beeld bij. De een vindt het heel logisch om te laten zien wat hij heeft gepresteerd. De ander vindt het maar niks dat op de borst kloppen, die arrogantie, dat opscheppen….. Dat laatste wordt dan vooral genoemd als profileren als negatief wordt ervaren.
Toch zijn we aan de slag gegaan, deze coachee en ik, omdat ze wilde achterhalen wat er mogelijk is.
“Hoe kun je laten zien dat wat jij doet belangrijk is, dat jij belangrijk bent zonder dat dit jou raakt in je allergie van op de borst kloppen?
En daar hadden we de oorzaak te pakken. De overtuiging dat haar collega’s belangrijker waren, hun werk belangrijker was en ze hen niet lastig wilde vallen met haar vragen, want ze hadden het al zo druk. Het gevolg was dat haar werk eronder leed, want ze kreeg haar taken niet goed uitgevoerd door gebrek aan informatie. Ze haalde haar planning nooit en klanten moesten te lang wachten.
Het besef dat zij belangrijk is maakte veel bij haar los en gaf de motivatie hiermee aan de slag te willen gaan. Eerst hebben we gekeken naar de non-verbale communicatie, wat straal je uit waardoor een ander het kan interpreteren als “niet zichtbaar”. Wat kun je aan je houding veranderen zodat je laat zien dat je geïnteresseerd luistert, betrokken bent.
Vervolgens hebben we gewerkt aan verbale communicatie. Hoe geef je op een goede manier feedback, wat we samen in rollenspellen hebben geoefend. Dit betekende voor haar wel dat ze uit haar comfortzone moest komen.
Ze heeft nu recent een omslagpunt ervaren waardoor ze is gaan inzien wat het nut is en wat het haar oplevert om zich te profileren, om meer zichtbaar te zijn voor haar omgeving. Ze vraagt nu pro-actief om informatie, spreekt haar leidinggevende erop aan als ze geen feedback heeft gekregen en informeert naar de status van het project. Ze beweegt zich niet langer aan de zijlijn van een groep, maar stapt erop af en mengt zich ertussen. En het leuke is, ze krijgt hier nog energie van ook!