Hoe mensen met stressvolle gebeurtenissen omgaan, is heel verschillend. Toch is iedereen in staat om sterker uit een stressvolle periode te komen – al vraagt een veerkrachtige houding wel wat van je.
Terwijl de een ‘s ochtends vrolijk uit bed stapt en in de woonkamer z’n laptop openklapt, zit de ander zwaar in de stress om thuis te moeten werken. En waar de een zich niet zo druk maakt om het coronavirus, bezorgt het de ander slapeloze nachten. Uiteindelijk willen we allemaal sterker uit een stressvolle periode komen. Het liefst weten we ook van te voren of we hiertoe in staat zullen zijn; hoe veerkrachtig we zullen zijn.
Helaas weet je pas hoe veerkrachtig je bent op het moment dat het zover is. Veerkracht is geen eigenschap die je wel of niet hebt, maar een houding, een manier waarop je met tegenslag omgaat. En dit bepaalt in hoge mate hoe snel je weer opkrabbelt.
Door aan jezelf te werken kun je wel jouw mentale veerkracht vergroten, waardoor je ook met grotere tegenslagen makkelijker leert omgaan. En dan nog zullen er zaken op je pad komen waar je totaal niet op voorbereid bent. Wat kun je wél doen?
1. Accepteren dat dit de nieuwe realiteit is
Als je er tegenslag ervaart (bijv. ontslag, re-organisatie, ziekte) is het in eerste instantie een heel logische reactie om te denken: “dit wil ik niet”, “dit kan niet waar zijn”, etc. Dit levert vaak stress en verdriet of zorgen op. Hoe moeilijk ook, je hebt helaas te accepteren dat dit de nieuwe realiteit is. Er tegen in blijven gaan kost veel energie. Soms lukt dit niet direct en moet je eerst het verlies van de oude situatie verwerken om te accepteren dat de wereld er ineens anders uit is komen te zien. In die periode kan het zijn dat je je minder goed kunt concentreren en dus wat minder productief bent.
Overzicht en prioriteiten
Na acceptatie is het zaak overzicht te krijgen en prioriteiten te stellen. Wat is nu het meest belangrijk voor je?
Soms loopt er zoveel door elkaar dat je overweldigd dreigt te raken. Door je af te vragen “wat is voor mij nu het meest belangrijk” maak je de situatie eenvoudiger voor jezelf.
Zet de eerste kleine stap
Door voor jezelf te bepalen wat er nu belangrijk voor je is, ga je vanzelf keuzes maken. Je kunt namelijk niet alles tegelijk oppakken. Dus verdeel het in acties en neem steeds een volgende stap.
2. Zorg dat je bij iemand je verhaal kwijt kan
Het klinkt heel logisch, maar niet iedereen is hiermee bezig. Soms sluiten mensen zich af (binnen vetten), blijven in kringetjes draaien of blokkeren volledig waardoor er niets meer uit handen komt.
Het is voor leidinggevenden belangrijk om bij iedereen in het team te blijven checken hoe het gaat. Ook bij mensen die al 20 jaar op dezelfde plek zitten. Hoe wordt er omgegaan met de huidige situatie, is er extra stress, hoe zijn de omstandigheden thuis?
Is hier meer zicht op is gekregen, dan is het belangrijk om te kijken of het werk anders verdeeld kan worden, of te helpen bij het prioriteren. Sommigen gaan wat makkelijker met werkdruk om dan anderen en zij kunnen tijdelijk meer werk oppakken.
Het is belangrijk om constant een vinger hierbij aan de pols te houden. Check niet één keer hoe het met iemand gaat, maar vraag dit om de zoveel tijd. Je vraagt immers van iemand om zich aan te passen onder stress, dat is niet morgen voorbij.
3. Geef de ruimte aan emoties
We zijn snel geneigd op in de oplossingsstand te gaan staan als iemand verteld waar hij tegen aan loopt. “Weet je wat jij moet doen…..” is een veelgehoorde. Maar daar zit niet iedereen op te wachten. Een luisterend oor bieden en aandacht geven aan wat zich bij de ander voordoet zonder het direct op te willen lossen helpt al heel veel. Geef mensen de ruimte om zich even rot te voelen. Door deze aandacht zullen ze eerder geneigd zijn zich aan te passen onder stress.
4. Zelfzorg
Een lichaam dat fysiek in goede conditie is, is beter bestand tegen verkoudheid of een griepje. Dat geldt ook voor je mentale gesteldheid. Als je mentaal fit bent ben je beter bestand tegen stress. Genoeg slaap, zorgen voor ritme in je dag, voldoende pauzes tijdens je werk en tijd maken voor reflectie. Een goede manier om hiermee bezig te zijn is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Elke dag even opschrijven wat er goed ging die dag en waar je dankbaar voor bent. Dat haalt de aandacht even af van wat er in iemands beleving allemaal niet goed is gegaan.
Sterker uit de strijd?
Een van de kenmerken van veerkracht is dat je uiteindelijk sterker uit een vervelende periode kan komen. Dat kan wel, maar is niet automatisch een gegeven. Het vraagt wel wat van je en ook dan kan het zijn sporen achterlaten. Sommige mensen krijgen toch wel heel veel voor hun kiezen.
Gelukkig zijn mensen in staat zich aan te passen. Daar zijn wij voor gemaakt. Dat kost weliswaar tijd en energie, maar het lukt in de meeste gevallen wel. Belangrijk is dat hiervoor tijd en energie vrijgemaakt wordt. En in deze extreem stressvolle periode ontbreekt het daar nog wel eens aan.
Wil je meer weten wat je zelf kunt doen om stress aan te pakken? Vraag dan het e-book 8 x Minder Stress voor Meer Werkplezier aan!
Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Thuiswerkstress en 5 tips om deze de baas te blijven