Herken je dat? Van die vervelende hoofdpijn die ineens komt opzetten? Neem je dan snel een paracetamolletje voor het erger wordt? Dat is misschien je eerste reactie. Maar wat nu als dit een signaal is van je lichaam dat iets anders wil vertellen.
Ik merk dat veel mensen kijken naar een directe oplossing en niet naar de oorzaak. Wat wil je lichaam eigenlijk vertellen, en luister je daar wel naar?
Zelf heb ik ontdekt dat het niet verstandig is om die signalen van je lichaam te negeren.
Als kind zag ik mijn ouders enorm hard werken. Als we dan al eens een week op vakantie gingen, was mijn moeder steevast de helft van de tijd ziek. Ze had de vakantie maar net gered en haar lijf vond het dus wel even helemaal best.
Nu hoeft hard werken niet te betekenen dat je hier ziek van wordt. Maar wat dan wel?
Het negeren van signalen van je lichaam die zeggen dat het niet zo goed met je gaat.
Water
Als je hoofdpijn hebt dan is het handig om eerst eens naar de meest voor de hand liggende reden te kijken: water tekort. Hoeveel water heb je al gedronken die dag? Een tekort aan water geeft vaak hoofdpijn.
Spierspanning
De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd gemakkelijk te herleiden. Vooral als het gaat om migraine. Spierspanningshoofdpijn, de naam zegt het al, lijkt een meer duidelijke link te hebben naar spanning van de spieren van gezicht, nek, schouders. Om te achterhalen of je daar last van hebt kun je eenvoudige check doen.
Duw met je vingers langs de rand van je schedel. Zodra je gespannen spieren voelt (als ware het elastiekjes), duw dan tegen de aanhechting. Dat doet vaak flink pijn. Masseer het stevig een tijdje en je voelt de pijn afnemen (paracetamol heeft bij spierspanningshoofdpijn totaal geen effect).
Tot zover de oplossing. Nu naar de oorzaak!
Die spierspanning kan naast een verkeerde zithouding, ook worden veroorzaakt door teveel stress. Te lang en teveel geeft uiteindelijk klachten. Hoe langer je hiermee blijft rondlopen, hoe erger het vaak wordt.
Verkeerde energie
Bij een plotseling opkomende hoofdpijn kan er nog iets anders meespelen. Ga bij jezelf eens na wat er nou is gebeurd waardoor je ineens zo’n hoofdpijn kreeg. Waar bevond je je op dat moment, met wie was je en wat speelde er? Je lijf registreert bijvoorbeeld in een gesprek haarfijn als er iets niet klopt, als er zaken spelen waar je weerstand op voelt. Waar wordt je door getriggerd, zonder dat je je daar misschien heel bewust van bent. Waar reageer je op; is het de houding van de ander, het feit dat je niet gehoord wordt, de irritatie die je voelt als er taken worden verdeeld en die bepaalde collega weer niets oppakt. Het is alsof er een energie is die verkeerd valt of blokkeert.
Door te gaan begrijpen wat er bij jouw wordt getriggerd kun je er iets aan gaan doen.
Komt hoofdpijn nou vaker voor dan is een bezoek aan de huisarts natuurlijk aan te raden. Als werkstress de oorzaak is, dan kun je ook met een coach onderzoeken wat het nou is waardoor je bepaalde situaties zo stressvol vindt en hoe je er op een meer gezonde manier mee om kunt te gaan.